
Gerçekten Terapiye İhtiyacım Var Mı?
Yaşamınız ilerlerken sık sık bunalıyor, kendinizi aşırı eleştiriyor ve ilişkilerinizde çatışmalar yaşıyorsanız bu problemlerin çözümü için terapiye gidebilirsiniz. İnsanların sorunları meslek seçimi, eş seçimi ve çocuk yetiştirme de daha da belirginleşir. Çocukluk, ergenlik ve yetişkinlik dönemi sorunların ortaya çıkabileceği zaman dilimleridir. Yaşanılan krizlerde psikolojik sermayeniz güçlü ve yeterliyse bu krizlerden güçlenerek çıkarsınız. Fakat yeterli değilse soranlarınız daha da artarak ve karmaşıklaşarak çekilmez bir hal alır. Yakın ilişkilerinizde tatmin değilseniz kendinizi anlaşılmamış hissediyorsanız, sevilmeme, terk edilme korkularını yaşıyorsanız terapi almaya ihtiyacınızın olduğu söylenebilir.
Psikiyatriste mi, Psikolog/Psikolojik Danışman'a mı gitmeliyim?
Yaşanılan sorun ilaçla tedavi gerektiren bir sorunsa Psikiyatriste gidilmelidir, ilaç tedavisi gerektirmeyen etkileşime dayalı yönetmlerle çözülecek bir sorunsa Psikolog/Psikolojik Danışman'a gidilmelidir. Ayrıca Psikiyatrist ve Psikolog/Psikolojik Danışman terapi sürecinde birlikte çalışabilir.
Psikoterapi seans süreleri ne kadardır ve ne sıklıkla yapılır?
Seans süreleri 50 dakikadır, genellikle haftada bir olacak şekilde planlanır danışanın ihtiyacına göre bazen haftada iki seans olarak da planlanabilir.
Psikiyatrist ve Psikolog/Psikolojik Danışman Arasındaki Fark Nedir?
Psikiyatrist, psikiyatrik bozuklukların ve ruhsal sorunları ilaçla çözümünü sağlayan, Tıp Fakültesi eğitiminden sonra psikiyatri uzmanlığı almış ruh sağlığı uzmanıdır. Reçete yazma yetkisi vardır, ilaçla tedavi yürütme yetkisi olan tek ruh sağlığı uzmanıdır. Psikolog/Psikolojik Danışman ise, psikolojik sorunların giderilmesinde çeşitli terapi ekollerini kullanarak müdahalede bulunan ruh sağlığı uzmanıdır.
Psikolog/Psikolojik Danışman seçiminde neye dikkat etmeliyim?
Herkes için iyi veya mükemmel Psikolog/Psikolojik Danışman yoktur, terapi kişisel ve öznel bir süreçtir. Yaşanılan sorunla çalışabilen eğitim ve tecrübesi olan, bir uzman tercih edilmelidir
Terapi süreci nasıl ilerliyor?
Terapi iyileşme sürecidir, toplumda bilinenin aksine iyi hissetme yeri değildir. Danışan zaman zaman kendini kötü hissedebilir, sorunlarıyla yüzleştikçe zorlanabilir. Bu sürece sabırla sakince ve inanarak devam ettiğinde çözüm süreçle birlikte gerçekleşir.