Bireysel Terapi

Terapist insanların hayatlarında zorlandığı durumlarda çözüm için yardım eder. Terapist kişinin görmediği ve soruna yol açan duyguları ve duyguların ihtiyaçlarını gösterir. Örneğin kendini ifade edemeyen kişinin korku ve kaygı yaşadığını ihtiyacının da güven hissetmek olduğunu bunu da yeni durumlarda kaygılarını kontrol altına almayı öğrenmesidir.

Bireysel Terapi Nedir?

Bireysel terapi hayatın sıkıntılı dönemlerinde bir uzmandan destek alıp zorlukların üstesinden gelmektir. Bu sürecin sınırları meslek etiği ile belirlenmiştir,  gerekli eğitimleri alan psikoterapist ile gerçekleşir gönüllülük ve gizlilik içinde olur.

Bireysel Terapinin Amacı Nedir?

Bireysel terapi de amaç danışanın problemlerle baş edebilme yeteneğini geliştirmek kendilerini daha iyi tanımalarına yardımcı olmaktır. Danışanlar duygularını, inançlarını, erken çocukluk da yaşadıkları olayların etkilerini keşfederler, ulaşmak istedikleri hedeflerine yönelik uzman terapist eşliğinde yönelirler.

Bireysel terapiye neden ihtiyaç duyarız?

Hayatımızda birçok problemle karşılaşırız. Sıkıntılı durumlarda ailemizden yetiştiğimiz çevreden, kültürümüzden öğrendiğimiz kaynaklara başvururuz. Yeterli kaynaklarımız varsa sorunları çözebiliriz bazen de kaynaklarımız yetersiz kalır. Karşılaştığımız sorunlar depresyon, kaygı, takıntılı düşünce ve davranışlar, evlilik ve ilişki sorunları olabilir. Üstesinden gelemediğimiz birçok sorunda bir terapiste ihtiyaç duyabiliriz. Terapist bizi anlamaya çalışacak yargılamadan dinleyecek koşulsuz kabul edecek, kendi çözüm yolumuzu bulmamızda destekleyecektir, yaşamın geri kalanında problemleri kendi başımıza baş edebilmek için güçlendirecektir.

Terapiye katılma danışanın özgür iradesine bağlıdır. Yapılan tüm görüşmeler gizlidir, gerektiğinde destek almak için danışanın izin vermesi ile ruh sağlığı uzmanlarıyla paylaşılabilir. Sürecin başında izlenen yol, amaçlar yöntem ve terapi alacak kişinin yükümlülükleri yazılı olarak belirlenir.

Psikoterapi yöntemlerinde genel olarak şunlara dikkat edilir:

  • Terapi danışanın yargılandığı bir yer değildir, terapist sadece hataları göstermez
  • Öğüt verme yeri değildir, bazn küçük tavsiyelerde bulunulabilir, danışana destek olarak doğru tercihler yapması sağlanır
  • Psikoterapi terapistin katkı sağladığı tek yönlü bir süreç değildir, karşılıklı görev ve sorumluluklar vardır
  • Terapist danışan adına karar vermez, danışanın doğru karar verme becerisi kazanmasını sağlamaya çalışır.
  • Filmler de olduğu gibi sadece geçmiş travmalarınızı anlatma yeri değildir. Olan şey geçmiş bugün ve gelecek  bu anda olur. Geçmişin zaman zaman ele alınmasının nedeni bugüne yansımalarını ortaya çıkarmaktır.
  • Terapistin görevi danışanı değiştirmek değildir danışanın gücünüzü fark ettirip engelleri ortadan kaldırmanıza destek olmaktır

 

 

Terapiye Ne Zaman Gidilmeli?

Terapiye gitmenin herhangi bir zamanı bulunamamaktadır. Genel olarak danışanlar mutsuz olduklarında, duygusal olarak …

Kaygılardan Kurtulmak

Kaygı, herkesin hayatında belli ölçüde var olan bir şeydir ve bir bakıma faydalı olduğu da bilinmektedir. Çünkü …

Stresi Yönetebilmek

Günümüzde stresi ister istemez çok sık yaşıyoruz. Yaşam koşullarımız, geçmişten şu ana kadar gelen psikolojik …