
Sosyal Fob’nin Belirtileri
Sosyal Fobi insanın günlük hayatta gözlem altına alınmaktan veya yargılanmaktan korkmasından kaynaklanan korku, kayı ve utanç durumlarına verilen isimdir.Biriyle tanışmak, sunum yapmak, iş başvurusunda bulunmak insanlarda gerginliğe yol açabilecekken...
Sosyal Fobi Nedir?
Sosyal Fobi günümüzde çok sık yaşanan sorunlardan biridir. Kişi sosyal ortamlarda yoğun utanç ve kaygıyı düzenleyemez zamanla bu ortamlardan kaçınmaya başlar, kişinin özgüvenini olumsuz olarak etkiler, kendini ortaya koyması gereken durumlarda sorunlar yaşamasına neden olabilir.
Çoğu insan genel olarak yen bir ortama girdiğinde heyecanlanır, yeni deneyimler yaşarken korkar ve tedirgin olur. Sosyal fobisi olan kişiler bu kaygıları kronik olarak çok yoğun yaşarlar, hata yapmaktan eleştirilmekten yada insanların tuhaf bakmasından aşırı korku duyarlar. Bütün bu sebepler bir araya geldiğinde kişinin sosyal hayatı bozulabilir.
Sosyal Fobi Neden Olur?
Sosyal fobi kalıtımsal olabileceği gibi, öğrenilmişte olabilir. Yapılan birçok bilimsel çalışma sosyal fobi yaşayan insanların diğer insanlara göre beynin amigdala bölgesinin daha çok çalışıp korku ve kaygıya sebep olduğu bulunmuştur.
Yine yapılan araştırmalarda aşırı korumacı ve mükemmeliyetçi ailelerin çocuklarında sosyal fobinin ortaya çıktığı görülmüştür. Ergenlik ve çocukluk da yaşanan dalga geçilme durumları, aile içerisinde utanç ve korku duygularının tetiklenmesi, travmalar ve istismar durumları kişinin sosyal fobi geliştirmesine neden olabilir.
Sosyal Fobi Belirtileri Nelerdir ve En çok Nerelerde Görülür?
Sosyal fobiye eşlik eden duygusal ve fizyolojik belirtiler şunlardır:
- Yoğun korku ve kaygı
- Ellerin ve sesin titremesi
- Acil idrara çıkma
- Aniden gelen karın ağrısı ve midede bulantı oluşması
- Baş dönmesive bulanık görme
- Terleme ve nefes darlığı
- Ağızda kuruluk
- Anksiyete ve korku
- Sinirlilik
- Çarpıntı
- Yüzde kızarıklık
Sosyal fobisinin en çok yaşandığı yerler:
- İnsanlarla göz teması hali
- Yöneticilerle görüşmek
- Sosyal ortamlara sonradan dahil olmak
- İnsanların yanında telefon konuşması yapmak
- Topluluk önünde konuşmak, sunum gerçekleştirmek
- Resmi yerlerde konuşmak
- Başkalarına tanıtılma durumları
- Kalabalık da kendilerinden bahsedilmesi veya eleştirilmek
- İnsanların ilgisini üzrine çekmek
- Yemek yerken izlenmek veya insanların yanında bir şeyler yapmak
- Halka açık yerlerde tuvaletleri kullanmak
Sosyala Fobi ile Nasıl Baş Edilir?
Uzman psikolog ile psikoterapi seansları etkilidir. Duygu Odaklı Terapi v Bilişsel Davranışçı Terapi ve yöntemleri tavsiye edilebilir.